Yhteistyö

Four Reasonsin ja Yrityskylän yhteistyö – kampaamoyrittäjän arkea Itä-Suomessa

19.8.2019, Monna

Millainen oli alakoululaisen Saran päivä kampaamoyrittäjänä? Four Reasons toimii yhteistyökumppanina Kuopion alakoululaisille rakennetussa Yrityskylässä, jossa koululaiset pääsevät kokeilemaan erilaisia ammatteja päivän ajan. Monna Ranne markkinointitiimistämme vieraili Yrityskylän asiakkaana ja tutustui samalla myös Four Reasons -kampaamoyrittäjäksi ryhtyneen 6-luokkalaisen Saran päivään.

Päiväni Yrityskylän asiakkaana – kokouksia ja kahvittelua

”Yrityskylä Alakoulu toimii 6. luokkalaisten omana yhteiskuntana ja pienoiskaupunkina, jossa koululaiset työskentelevät jokainen omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä. Sain keväällä mahdollisuuden vierailla Kuopiossa alakoululaisten Yrityskylässä yhteistyömme tiimoilta ja voi kuinka mielenkiintoinen päivä olikaan! Istuin päivän aikana kaupunginvaltuuston kokouksessa, olin mukana yritysjohtajien sekä eri yritysten tiimipalavereissa, nautin kahvia Malmbergin kahvilassa ja tutustuin tietysti kampaamoyrittäjän elämään. Ja kaikki nämä 6. luokkalaisten pyörittäminä”, Monna kuvailee päivän tapahtumia Yrityskylässä.

Tällä kertaa koululaisia oli Valtimon ja Juuan kouluista. Pisimmillään koululaisia tuli Yrityskylään kahden tunnin ajomatkan päästä. Koululaiset olivat saaneet ennen varsinaista Yrityskylä-päivää useita tunteja opetusta, kuinka työelämässä toimitaan, kuinka palkkaa verotetaan ja muista käytännön asioista, joita he hyödynsivät itse päivän aikana kukin omassa työssään. Koululaisten Yrityskylä-päivän työpaikat valikoituvat koululaisten itse tekemien työhakemusten sekä opettajien pitämien työhaastattelujen perusteella, ihan kuten oikeassakin elämässä.

Kampaamoyrittäjä päätyi päivän päättyessä plussalle

Kampaamoyrittäjäksi on usein halukkaita jonoksi asti. Kyseisen päivän kampaamoyrittäjäksi oli valikoitunut Poikolan koulusta Sara. Monna pääsi seuraamaan nuoren Four Reasons -kampaajan päivän kulkua. ”Kysyin Saralta, oliko hänelle itsestäänselvyys hakea juuri kampaamoyrittäjäksi. Sara vastasi pitävänsä hiusten kanssa näpräilystä ja letittämisestä ja voisi hyvin nähdä itsensä kampaajana tulevaisuudessa.”

Yrityskylän avulla koululaiset hahmottavat kuinka esimerkiksi kampaamoyrittäjänä toimiessaan kokonaisuus ei ole pelkästään hiusten kanssa työskentelyä, vaan päivän aikana tulee pitää huolta yrityksen taloudesta, maksaa työeläkemaksuja ja miettiä keinoja, kuinka parantaa omaa liikevaihtoaan esimerkiksi markkinoinnin avulla.

Työpäivän loputtua Sara kuittasi jääneensä plussan puolelle ja sai hommattua tienaamallaan palkalla itselleen myös välipalakarkit. ”Kävin vielä päivän päätteeksi kurkkaamassa kampaamopistettä ja hyvin näytti tuotehyllyn matkakokoiset Four Reasons -tuotteetkin liikkuneen, eli kampausten lisäksi Sara oli tienannut itselleen palkkaa tuotemyynnin avulla”, Monna kertoo.

Hymysuisia yrittäjiä

Päivän lopuksi kaikki kerääntyivät Yrityskylän Hermannin aukiolle ja päivän tapahtumat ja saavutukset vedettiin yhteen. ”Vaikka päivä on tietysti pelillisesti rakennettu kokemus, uskon, että monet koululaisista lähtevät kotia kohti monta konkreettisesti opittua tietoa ja taitoa rikkaampana. Eikä jäänyt kenellekään epäselväksi oliko päivä ollut onnistunut, kun katsoi ympärillä istuvia yrittäjiä, toimitusjohtajia ja eri alojen työntekijöitä hymy huulilla”, Monna myhäilee. ”Tunsin suurta ylpeyttä siitä, että Four Reasons on mukana tukemassa näitä nuoria kohti työelämää.”

Monna Ranne

Monna

Positiivinen ja sosiaalinen Monna hoitaa homman kuin homman. Energinen vaikuttajamarkkinoinnin osaaja, joka on helposti lähestyttävä ja tulee kaikkien kanssa juttuun. Kaikki hoituu – tämä asenne vie pitkälle!