Inspiraatio Kampanjat

Hiusteni näköinen minä: Jutta haluaa olla omannäköisensä

12.5.2022, Mira

Goldenharin oireyhtymää sairastavalle Jutta Kankaalle hiukset ovat tärkeä itseilmaisun keino – ja iso osa hänen persoonaansa. Muun muassa kallon ja kasvon luiden kasvuhäiriöitä aiheuttava oireyhtymä todettiin jo syntyessä. Hänellä oireyhtymä ilmenee kasvojen epäsymmetrisyytenä: toinen puoli kasvoista on toista pienempi. Kasvojen epäsymmetrisyys vaikeuttaa esimerkiksi syömistä ja on aiheuttanut sen, että Jutta on puolisokea ja -kuuro.

Katso Jutan video tai lue alta – tiedät ihan itse parhaiten, miten tahdot tarinaan uppoutua.

 

”Töitä itsestään tykkäämisen eteen on joutunut tehdä, ja on myös hetkiä, joina ei pidä itsestään yhtään missään.”

Myös itsetunnon kanssa on täytynyt paiskia töitä ehkä tavallista tallaajaa ahkerammin: ”Kyllä esimerkiksi luulen, että jos mulla ei olisi tätä sairautta, niin en varmaan olisi näin leikkimielinen hiusteni kanssa. Sen tekee varmaan tämä tietynlainen asenne ulkonäköön: maailma ei kaadu jos ei uudesta hiustyylistä tullutkaan sellainen kuin ajatteli. Finnit tai muut ei myöskään paljoa häiritse, koska joutuu painimaan isompien asioiden kanssa: olen joutunut käymään läpi tosi monia korjausleikkauksia. Töitä itsestään tykkäämisen eteen on joutunut tehdä, ja on myös hetkiä, joina ei pidä itsestään yhtään missään.”

Niitä hetkiä on meillä kaikilla, eikä itsestään täydykään olla liekeissä joka sekunti. On kuitenkin tärkeää löytää itsestään ne asiat, joista on ylpeä – vain sillä tavalla voi tuntea olonsa ihanaksi sellaisena kuin on. Tai niin kuin Jutta sen sanoo: ”Rentous ja armollisuus itseään kohtaan on tosi tärkeää.”

Ennen kuvauksia Jutta istui vakiokampaajansa sijasta Four Reasons -studiolla hiustaiteilija Linda Lehdon penkkiin ja sai pitkään haaveilemansa lookin, joka on lähellä hänen omaa sävyään. ”Tämä on tosi kiva! Tosin saa nähdä, kuinka kauan tässä viihdyn, kun olen tällainen tuuliviiri”, hän totesi heti värjäyksen jälkeen.


Jutan vinkit itsevarmuuden löytämiseen

• Lopeta märehtimästä asioita, joihin et voi vaikuttaa.
• Toteuta itseäsi: listaa ensin asiat, joissa olet hyvä, ja keskity niihin. Tällä tavalla itse löysin voimaa perustaa oman yrityksen.
• Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin: sinä olet sinä, etkä onneksi kukaan muu.
• Kokeile rohkeasti. Vaikka joku asia tuntuu etukäteen ahdistavalta ja pelottavalta, paine kevenee usein heti kun saat pelkäämäsi asian tehtyä. Sitä huomaa, ettei mitään pahaa tapahtunutkaan.

 


Hiukset hyvinvoinnin peilinä

Jutta kuvailee suhdettaan hiuksiinsa erityisen tärkeänä – yhtä pienen pientä, epäonnistuneesta korjausleikkauksesta koitunutta läikkää lukuun ottamatta kaikki hiukset ovat tallella ja hänelle iso osa sekä omaa persoonaa että tapa ilmaista itseään: ”Koen, että hiukseni monesti peilaavat sitä miten milläkin hetkellä kannan itseäni ja miten voin psyykkisesti. Kun itsetuntoni oli huonoimmillaan ja olin masentunut, värjäsin hiukseni siniseksi, ja se piristi ja paransi itsetuntoani. Kun elin aikaa, jolloin sävelsin jatkuvasti omaa musiikkia ja elin muutenkin paljon musiikin kautta, värjäsin hiukseni violetiksi kuvastamaan luovuuttani. Toki hiukset ovat minulle myös tietynlainen naiseuden ja kauneuden symboli. Kun hiukset on hyvin ja olen hiuksiini tyytyväinen, kulkee muukin elämä paremmin.”

”Värjäsin hiukseni violetiksi kuvastamaan luovuuttani.”

Kun hiuksilla on vahva merkitys, myös kampaajan valintaan latautuu tavallista enemmän tunnetta. Jutta ei kuitenkaan kampaamokäyntejä jännitä, sillä hän käy samalla kampaajalla kuin äiti ja isoäiti aikoinaan. ”Oikeastaan myös kaikki siskoni ovat käyneet tai käyvät samassa paikassa. Luru on koko meidän perheen tuttu ja turvallinen vakiokampaaja, jolle voi mennä ihanan luottavaisin mielin ja uskaltaa antaa vapaat kädet”, hän kertoo suhteestaan perheen yhteiseen luottotekijään ja jatkaa: ”Koska olen käynyt Lurulla yli 10 vuotta, pystymme paikan päällä puhumaan puolin ja toisin myös syvällisiä ja henkilökohtaisimpia juttuja. Se tekee kampaamokäynnistä ihanan turvallista ja rentoa.”

”Kauneusihanteet luovat vain paineita, ennakkoluuloja, stressiä ja itsensä vertailua muihin.”

Ihanteet romukoppaan

Ketään ei yllätä, kun Jutta tokaisee haastattelun loppuvaiheessa, että hänen mielestään kauneusihanteet ovat turhia ja ne pitäisi romuttaa täysin: ”Pitäisi ennemmin keskittyä siihen, että jokainen on riittävä ja hyvä sellaisenaan kuin on. Kannustaa ihmisiä siis hyväksymään itsensä omana itsenään. Kauneusihanteet luovat vain paineita, ennakkoluuloja, stressiä ja itsensä vertailua muihin. Olen itse halunnut aina olla omannäköiseni, mennä omia polkujani. Luoda itsestäni ja ulkonäöstäni juuri sellaista mitä itse haluan, välittämättä siitä mitä ihanteet tai trendit sanoo.”


Jutan hiusten takana:
koko perheen ikioma kampaaja

Nimi: Ann-Mari Ojala
Liike: Parturi-kampaamo Luru, Seinäjoki
Alalla: Vuodesta 1992
Miten päätyi kampaajaksi? Parturi-kampaajan työ on tullut todella äidinmaidossa. Ann-Marin perhepiiristä löytyy jopa kuusi kampaajaa!
Taustaa: Jutta pääsi Ann-Marin tuoliin jo nuorena, sillä Parturi-kampaamo Luru on koko perheen vakiopaikka.
Parturi-kampaajan työssä parasta: Ann-Mari on todella unelmiensa ammatissa. Hän kokee aitoa iloa, kun saa upeiden hiustöiden avulla tuottaa asiakkaille hyvää mieltä ja oloa.

Mira

Mira on ihana, tunteikas tukkajumalatar, joka yllättää aina loputtomalla luovuudellaan. Tämä kuplivan iloinen persoona ja lahjakas luonnonlapsi on aivan killeri kirjoittaja. Tarkka ja pedantti, tunnollinen energiapakkaus!